Creta ONLINE

Pescuit in Creta

Pescuit in Creta

Cu o zona de coasta de peste 1.000 km, ai spune ca insula Creta este un paradis al pescarilor. Ei bine, asta doar daca te bucuri de activitatea in sine si nu de capturi. In antichitate, pescuitul a fost principala activitate a localnicilor.

In zilele noastre, acesta este practicat cu multa grija si responsabilitate din cauza animalelor marine si a storcurilor de peste care se imputineaza de la o zi la alta.

Precum in alte tari, pescuitul excesiv si pescuitul cu dinamita au avut efecte negative care se resimt acum in undita si navoadele fiecarui pescar, fie el amator sau experimentat.

Multi cretani pescuiesc doar de nevoie si au inlocuit placerea acestei activitati cu snorkelling-ul.

Relaxare in Creta

Cu toate acestea, exista pasionati care ies in largul marii si au noroc de capturi mari, dar si pescari care se intoc cu mainile goale.

Indiferent de norocul pe care il vei avea, profita de iesirea in larg pentru relaxare si bucura-te de placerea pescuitului in Creta, fara insa a „alerga” dupa impresionante.

Cine stie, poate vei avea noroc de o captura generoasa sau de cativa pesti din care sa-ti prepari un Bianco sau un Savuri.

Daca vrei sa pescuiesti in Creta, vei avea nevoie de cateva sfaturi privind tipul de echipament, momelile pe care le folosesc localnicii si tipurile de pesti pe care le-ai putea prinde.

Pescuitul în Creta

Echipamentul – exista metode variate de a pescui, dar noi ne vom rezuma la cea mai comuna. Echipamentul este foarte simplu si consta intr-o tija telescopica si flexibila de pescuit, cu o lungime de 4-7 metri, un fir de ø0.30-0,35 mm, o pluta si doua carlige mici.

Lungimea firului de pescuit trebuie sa aiba aceeasi lungime ca tija. Momelile comune includ viermi, creveți (fara coaja si taiati in bucați)si o pasta din paine si branza.

Ca locatie, este recomandat sa pescuiesti de pe un doc sau o stanca pentru a avea o vedere mai buna asupra plutei. In cazul in care pluta incepe sa se miste (ca un tremurat) sau da sa se scufunde, atunci pestele a prins momeala.

Cu aceasta metoda placuta si relaxanta poti prinde multi mesti mici care traiesc aproape de tarm: chefal, boops (platica), bas et

Prepararea momelilor este simpla. La aceasta tehnica de pescuit foloseste bucatele de creveti, faina si pasta de branza sau bucati de paine uscata.

– Crevete trebuie curatat de coaja, sarat bine si lasat la uscat. Apoi se taie in bucati mici, pe care le agati in carlig.

– Faina si pasta de branza se prepara din faina, apa, unt sau ulei de masline si branza albastra. Se face un aluat gros si se pastreaza la frigider.

– Painea uscata este folosita ca momeala daca vrei sa atragi pestele spre mal. Ia bucati mici de paine veche, uscata, amestec-o cu apa de mare si putin nisip, apoi arunc-o in apa, incantitati mici, aproape de locul in care pescuiesti.

Aceasta tactica de atragere a pestelui se numeste „malagra” sau „mpasmos” si funcționeaza foarte bine cand marea este agitata si apa tulbure.

Pescuitul subacvatic

Pescuitul subacvatic sau pescuitul cu harpon este destul de dificil intrucat pestele se sperie la vederea scafandrului. Pentru aceasta tactica ai nevoie de experienta sau de un coleg cu experienta care sa te invete miscarile.

Acest pescuit se practica de obicei in ape adanci de10-20 de metri, unde trebuie sa fii atent la barcile cu motor sau altele ambarcatiuni care se afla in zona.

O regula comuna a localnicilor este ca pescuitul nu este fructuos in zilele fierbinti si cu vant. Iar cele mai bune ore pentru pescuit sunt dimineata (la rasarit, pana in ora 10) sau dupa-amiaza tarziu (la apus de soare, in jurul orei 17:00).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *