Cand vizitati Creta trebuie sa incercati mancarurile traditionale ale insulei. Creta este cunoscuta pentru bucataria mediteraneana, dominata de produsele locale (peste, ulei de masline, miere si branzeturi). Restaurantele de pe insula ofera tot felul de preparate grecesti si cretane traditionale:
Mancaruri traditionale din Creta
Antreuri
• Tzatziki (probabil cel mai cunoscut fel de mancare din Grecia, preparat cu iaurt, usturoi si castravete);
• Tyropithakia (un fel de placinta umpluta cu branza Feta traditionala);
• Numbulo (un fel de sunca pe care o puteti gasi numai in insula si care este preparata din carne de porc afumata);
• Buduni (carnat din carne de porc, servit prajit si taiat in felii, cu un pahar de vin).
Salate
• Horiatiki – renumita salata greceasca este preparata din rosii, castraveti, ceapa, piper, branza Feta, masline negre si ulei de masline.
Carne
• Souvlaki (frigarui din carne de pui sau porc, infasurate in felii subtiri de sunca);
• Stifado (vitel preparat cu ceapa si sos de rosii);
• Giouvetsi (miel cu orez);
• Bifteki (chiftea mare umpluta cu branza, ceapa si ardei si apoi pusa pe gratar);
• Mousakas (carne tocata, straturi de cartofi, vinete si smantana);
• Sofrito (vitel gatit in sos de vin);
• Pastitsada (carne de vitel sau de pui preparata cu rosii proaspete, scortisoara, vin, ceapa si diferite mirodenii).
Peste
• Bourdeto (supa picanta din peste facuta cu ardei iute, ceapa, sare si ulei de masline);
• Bianco (diferite feluri de peste gatite cu vin, suc de lamaie, usturoi si otet);
• Savuri (peste prajit servit cu sos de usturoi, rozmarin, otet si grapefruit uscat).
Legume
• Imam eggplants (vinete umplute cu ceapa si rosii, coapte in cuptor).
Branzeturi locale
• Feta
• Staka
• Mizithra
Fast Food
• Gyros – un sandwich cu carne de pui sau de porc fripta, cartofi prajiti, inele de ceapa, felii de rosii proaspete si Tzatziki, infasurate intr-o lipie.